Nem élte túl a merényletet a főügyész

2015-06-29 16:55:00 superadmin

hírkép

A főügyész korábban már többször is kapott halálos fenyegetést, amiért iszlamisták ezreit állította bíróság elé 2013 óta, és sokukat halálra vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.



Hisám Barakat főügyész éppen munkába tartott, amikor ismeretlen elkövető bombát dobott az autójára. Korábbi hírforrások akkor arról számoltak be, hogy a főügyész kisebb sérülésekkel túlélte az ellene irányuló merényletet. Az AFP hírügynökség azonban nemrég azt közölte, hogy Barakatot a merénylet után kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe. Közben az egyiptomi állami hírügynökség azt írta, hogy a főügyészen életmentő műtétet próbáltak végrehajtani, de hiába. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy műtét közben meghalt. Barakat halálát az egyiptomi igazságügyi minisztérium is megerősítette.

Az egyiptomi főügyészre 2013 óta vadásztak a radikális iszlamista terroristák, akik már többször is megkísérelték megölni őt. Barakatnak ugyanis komoly szerepe volt az ellenük folytatott hajtóvadászatban, amit az egyiptomi hatóságok Mohammed Murszi elnök eltávolítása után indítottak el az országban. A főügyész az elmúlt csaknem 2 évben, Morszi elnök megbuktatása óta iszlamisták ezreit állította bíróság elé, köztük a Muzulmán Testvériség több vezetőjét is. Közülük sokakat halálra ítéltek, míg másokat életfogytiglani börtönbüntetést kaptak.

A főügyész elleni merénylet elkövetőjeként a Gízai Népi Ellenállási csoport jelentkezett.

forrás: globport.hu