Bővülnek a kapcsolatok Ugandával

2015-07-14 11:54:00 L.Eszter

hírkép

A Magyar Afrika Társaság (AHU) immáron tizenegyedik orvosi misszióját indította el június 19-én. A négytagú csapat orvosi ellátást nyújt Uganda keleti részén, ahol egy teljes hónapon keresztül segítik a rászorulókat.



Idén Dr. Kiss Róbert Richard is csatlakozott a magyar delegációhoz, és élőben mesélt a magyar törekvésről az M1 műsorában.

A Magyar Afrika Társaság a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központtal (HTTC), helyi partnerszervezetével együtt végzi a segítő munkát az afrikai országban. A misszió indulásáról itt írtunk bővebben, az AHU oldalán pedig figyelemmel kísérhetik a misszió részleteit.

Dr. Kiss Róbert Richard beszélt a két ország közötti gazdasági és kulturális kapcsolat fejlesztéséről, és arról, hogy bár Uganda és Magyarország végtelenül messze van egymástól, az AHU és a HTTC segítségével mégis sikerült közel kerülniük egymáshoz. Ennek köszönhetően jöhettek létre az olyan különlegességek, mint például a magyar módszerrel készült ugandai mangópálinka. A kapcsolat kialakítása és fenntartása pedig elsősorban az AHU elnökének, Balogh Sándornak köszönhető.

Volt szó továbbá arról, hogy a magyar orvosi képzés igen magas színvonalú, és sokan vannak a világ minden részén, akik az itt tanultakat hasznosítják, hogy segítsenek másokon a világ kevésbé fejlett részein.

Az orvosi segítség mellett pedig egy kórházat is építenek Ugandában, amely megfelelő felkészültséggel és felszereléssel tudja majd ellátni az arra rászorulókat. A létesítmény az afrikai ország egyik legelmaradottabb részén, a Nakaseke körzetben épül majd, ahol komoly hiányosságok vannak az egészségügyi ellátásban.

Az építkezés három fázisban valósulna meg, és ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő áprilisban végeznének a munkálatokkal – mondta el még korábban Lukács Balázs, a kampalai HTTC vezetője - olvasni minderről a globoport.hu oldalán.