Iskolába nem járt, leprás lett

2015-07-20 00:49:00 Kovacs R.

hírkép

Ugandában az egészségügyi ellátás nagyon rossz, emiatt az ottani emberek 90%-a szenved valamilyen betegségben, jelentős részük gyermek.



Az egyik leggyakoribb a gyomorfekély, mert az emberek a földről eszik a kukoricát. Szomorú volt látni, hogy egy ilyen országban, ahol a mangó, ananász, banán szabadon terem, számukra ez csupán vadtermés, amit ők ritkán fogyasztanak. Pedig mennyi fontos vitamin van benne, amivel számos betegséget meg tudnának előzni.

A másik gyakori betegség a malária, melyben az afrikai gyerekek sokasága hal meg. A mai fejlett gyógyszereknek köszönhetően 3 nap a maláriabetegségből való gyógyulás, azonban a nagy orvoshiány miatt sokszor nem tudnak kezelésben részesülni.

Az AHU (African-Hungarian Union, Magyar Afrika Társaság) jóvoltából immáron 11. alkalommal magyar önkéntes orvosok utaztak Ugandába, hogy ellássák a betegeket. Az orvosok maximálisan felkészültek, szülést, vetélést, de még tályogműtétet is csináltak.

Láttam szörnyű betegségeket, tífuszos kezet, súlyosan maláriás kisgyereket, de a legdurvább egy szegény leprás volt, a betegségben egy 14 éves kislány szenvedett – számolt be Dr. Kiss Róbert Richard, a Globoport Média Holding Kft. Cégcsoport-főszerkesztője.

A magyar orvosok nagyon sok beteget meggyógyítottak, naponta 100-160 embert is elláttak.

 

Forrás: Középsuli.hu