Az erdélyi túra, ahogy még nem hallottuk

2015-08-16 00:04:00 L.Eszter

hírkép

Szinte már kívülről tudjuk az erdélyi túra útvonalát, annyit olvashattunk és hallhattunk róla, de Dr. Kiss Róbert Richard még így is képes arra, hogy meglepjen minket. Az Inforádió Világszám műsora ezúttal a Gyilkos-tóhoz kalauzolt el bennünket.



Az biztos, hogy a 2,8 km hosszú partszakasz Gyergyószentmiklóshoz tartozik, a Békás-szoros hova tartozásáról azonban még mindig zajlanak a pereskedések. Az árusok addig csak tétlenkednek, hogy vajon kinek fizessék a helypénzt. A helyi termékek mellett persze kínai áruk is megtalálhatóak, de ez már nem is meglepő - olvasni a kozepsuli.hu oldalán.

Gyergyószentmiklós Európa egyik leghidegebb területe. Az energiaszolgáltatás nem mindenhol a legjobb, de egyre több időt, energiát és költséget szánnak az új fejlesztésekre. A turisztikai ágazatok is mindinkább fellendülnek. A hegyek között kellemes kis hangulatú szállásokban foglalhatunk szobát.

Sőt, az érdekes látnivalók mellett, akár még medvével vagy farkassal is szemben találhatjuk magunkat. A műsorvezető egyik ismerősével korábban már előfordult, hogy megmocskolta egy macimedve, de szerencsére komolyabb baja nem esett. Legendák szólnak arról az idős néniről is, akinek vélhetően a kissé rémisztő megjelenése ijesztett meg egy medvét. Ki tudja, lehet hogy ennek nem is volt alapja, de az biztos, hogy a vadonélő állatokkal érdemes vigyázni, még akkor is, ha mérhetetlenül cukik.

Nagyon finom kürtöskaláccsal és pisztránggal szolgálnak Erdélyben. A 300 méteres sziklafalak és cseppkőbarlangok lenyűgöző látványt nyújtanak a turistáknak. A Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Parkjában lévő madár- és növényfajok sokasága egyszerűen ámulatba ejtik az embert. Meglehet itt szállni menedékszállóban, vagy akár sátorban is. Találkozhatunk ürgével, hiúzzal, és miközben ha végig járjuk az erdőt, még az átható gyanta illatát is megérezhetjük.

A fura nevű helyek rendkívül népszerűek a környéken. A Pokol kapuja és a Pokol tornáca jellegű elnevezések igencsak gyakoriak. A régi nagy történelmi alakok nevei pedig – mint amilyen pl. Márton Áron, Orbán Balázs, Gábor Áron és Vitéz Mihály – nem csak az utcatáblákon szerepelnek, de van, akiről még szobrot is meglehet tekinteni Erdélyben.

 

Forrás: kozepsuli.hu