Rákóczi Expressz indul a Keletiből

2015-09-09 15:06:00 N.David

hírkép

A fejedelem halálának 208., újratemetésének 109. évfordulója alkalmából Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Rákóczi Szövetség és Csemadok Területi Választmánya ünnepélyes megemlékezést tart Kassán, a Rákóczi Expressz hét keretein belül.



A magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hete a Rákóczi-expressz hét, melynek főszervezője Magyarország kassai főkonzulátusa. A résztvevők október 23. és 29. között számos, főként a II. Rákóczi Ferenc szellemiségét kiemelő programon vehetnek részt - derült ki a Rákóczi Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatóból.

"Rákóczi szellemisége iránt ma is nagy az érdeklődés, és ez összeköti a két országot, Magyarországot és Szlovákiát. A Rákóczi Expresszt, melyet a nagy fejedelem képmásával és jelmondatával díszített mozdony húz majd, a Kárpáteurópa utazási iroda jóvoltából indítjuk, és a határig közlekedik majd. Ez a barátság, az együttműködés és az összefogás vonata" - mondta Szesztay Ádám főkonzul.

Az egyhetes program kulcsnapja október 24., amikor a Keletiből elindul a Rákóczi Expressz, és a zarándokok résztvételével a fejedelem emlékére ünnepség és koszorúzás lesz a kassai síremléknél, a dómban. Meglátogatják a Rodostói házat, a Rákóczi-kriptát, a kassai aranykincseket, konferenciát és ünnepi fogadást tartanak a „határvidék ízeinek” felvonultatásával.

Az egyhetes programot október 29-én az Omega koncertje zárja.

Az ünnepélyes megemlékezés programja a Kárpáteurópa honlapján olvasható, ahol azonnali foglalásra is lehetőség van.

Kárpáteurópa