Élmény közelben? Akkor szlovákiai kirándulás!

Pöstyén, Nagyszombat - úticélok egy hosszú hétvégére

[Csilla.K.] publikálva: 2023-07-07 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Pöstyén a legnagyobb és legjelentősebb szlovák fürdőváros. Hírnevét a mélyből föltörő, 67-69 Celsius-fokos, magas ásványianyag-tartalmú víznek köszönheti. Figyelemreméltó a folyton megújuló, kénes gyógyiszap, a Vág folyó iszapja.


A benne oldott ásványok és a gyógyvíz együttesen hozzák létre a világszerte egyedülálló hatást, amely rendkívüli módon gyógyítja a mozgásszervi, reumatikus és idegrendszeri betegségeket. Nem véletlenül jelképe a városnak a szobor, amelyen egy férfi éppen a mankóját töri ketté.

Pöstyén diadalútja az 1800-as évek végén kezdődött, amikor a Winter család vette bérbe a fürdőt. Az ipolysági születésű Winter Sándor és fiai Imre és Lajos világhírűvé tetté Pöstyént.

A 19. század végén majd a 20. század elején már uralkodók, mágnások érkeztek ide a világ minden tájáról gyógyíttatni magukat, de szórakozni, sportolni, társadalmi életet érni is, hiszen minderre volt lehetőség a reuma, idegbetegségek, mozgásszervi bántalmak, bőrbetegségek kezelése mellett.

A Fürdősziget a Vág folyó két ága között helyezkedik el, és két híd köti össze a szárazfölddel. Az egyik híd, az Üveghíd Szlovákia nemzeti öröksége, a híd közepén található Winter Sándor szobra, aki megalapította az új Pöstyénfürdőt. A Fürdősziget 55 hektáros terület, amin épületek, fürdők és parkok vannak. 8 "fürdőház" található a szigeten és több hotel.

A fürdőházak és a szállodák általában össze vannak kötve. A leghíresebb hotel a Thermia Palace, amely art nouvo stílusban épült 1912-ben. A szálloda az Irma fürdőházzal van összekötve, ahol a természetes gyógyító erejű iszap található. Még három fürdőház található a szigeten, a Napoleon, a Pro Patria és a Balnea, ez utóbbi Közép Európa legnagyobb fürdőháza. A fürdőházakban van természetes 68 Celsius fokos kénes termálvíz, és a jódos iszap.

A legrégebbi, 1822-ben épült Napoleon-fürdő nincs szállodával összekötve, itt kaphatnak kezelést a hotelek vendégei de akár külsős vendégek is. Ottjártunkkor ennek a fürdőnek a területén néztük meg Alfons Mucha a "Virágok világa" című kiállítását, mely október 31-ig látogatható.

Alfons Muchának nagyon szoros kapcsolata volt Pöstyénfürdővel, mivel lányát, Jaroslavát itt kezelték reumával és mozgásproblémákkal. A kezelésért a hálás Alfons Mucha az Áldás a tavaszra képét adományozta Pöstyénnek, ami a Terminál Palace hotelben található.

1932 óta van ott, igaz 2000-ben ellopták, és az Interpol 4 évig kereste, mire elfogták a bolgár tolvajokat. 2006-ban két év restaurálás után került vissza a korábbi helyére, a szálloda éttermében. Alfons Mucha a közeli Ivancicen született, és gyakran jött Pöstyénbe, mert nem csak a lányát, a fiát és a feleségé is kezelték itt.

Ottlétünk 2. napján Nagyszombatot jártuk körül. A város Trnava a virágzásának csúcspontját a 16. században érte el, amikor fontos kereskedelmi központtá vált. Amikor a törökök 1543-ban elfoglalták Esztergomot, a városba költözött az esztergomi érsek az érseki káptalannal együtt.

A város a következő 300 évben Magyarország kulturális és egyházi központja volt. 1635. május 6-án Pázmány Péter egyetemet alapított itt, ekkor a magyar kultúra központja volt.

Az egyetem mellett nyomda és könyvtár is működött, valamint itt alapította meg a Füvészkert elődjét Winterl Jakab, a vegytan és a botanika professzora. Az orvosképzés 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki az Intézményt. Az egyetemet 1777-ben költöztették Budára, majd Pestre (ennek utódja a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Orvostudományi Egyetem, mely 1969-től Semmelweis Ignác nevét viseli).

A város legértékesebb egyházi műemlékei közé tartozik az első jelentősebb kora barokk épület Szlovákia területén – az Egyetemi templom (Keresztelő Szent János székesegyház).

A gyönyörű kisvárost először, az eredetileg 1574-ben épült Tűztorony kilátóteraszáról néztük meg. Pénteken jártunk ott, amikor színes piac várja az érdeklődőket, nem csak zöldséggel, gyümölccsel és más árukkal, hanem kulturális programokkal is.

Városnéző sétánk során ellátogattunk többek közt a 19. században épült ortodox zsinagógába, mely most kávézóként működik, különböző kulturális eseményeknek ad otthont és nagyon népszerű. A templom belső terének remeke a kolosszális barokk főoltár, amely 1640-ből származik.

A kirándulás utolsó állomása Medolandia volt, ahol egy kiváló étterem is található.

A gyönyörű villa kertjében rózsalugas várja a vendégeket és természetesen minden mézből készült termék - mézborok, aperitifek mézből, csokoládék,édességek, melynek legfontosabb alapanyaga a méz, kozmetikumok és persze rengeteg mézzel, illetve méhekkel kapcsolatos ajándéktárgy.

Köszönjük az Ensana Hotels, a Szlovák Gyógyfürdők Pöstyén, a Trnava Regional Tourism Board és a Medolandia segítségét az út megvalósulásához!

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Érdekes tények a hollókról
Ezeket biztosan nem tudta
PÉNZTÁRCA
Zuhanást áraz be az ingatlanpiac
Egyszerre igényesebb és olcsóbb
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Rendezvényterem a Várhegy gyomrában
Keresett helyszín a Várkert Bazárban
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--