Mócsingos húsra vevő a magyar?

Hús(tor)túra a Lajtán innen

[Kail] publikálva: 2018-04-17 17:27:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Aki látta már egy nyugat-európai húsbolt kínálatát, az jól tudja, hogy szembeszökő a különbség a hazai ajánlathoz képest. És itt most nem a húsok fajtáira gondolok. A Lajtán túl is nagyjából ugyanazt adja a hentes, Bécsben, Párizsban és Londonban is főként csirkét, pulykát, sertést, marhát árusítanak. Csakhogy a minőség!


Már első ránézésre is szembetűnő, hogy odaát színhús kapható, nincs rajta bőr, hártya, mócsingos rész pedig véletlenül sem. Utánajártunk, nálunk miért nincs ez így. Azt már most elárulhatjuk, hogy nem a magyar hentesek technikai tudásában van a hiba, ők is ugyanolyan jól tudják szelni, fejteni a húst.

Békásmegyer, vásárcsarnok, abban is az egyik legnagyobb húsbolt. A sertéscomb bizony elnagyolt munka, távolról sem filézett színhús. Hártyás, zsíros, ráadásul még a porc egy darabját sem kanyarították ki belőle rendesen. Amikor azt firtatom, hogy miért nem végeztek rendes munkát, az eladó, aki hívatására nézve hentes, így válaszol: „Uram, ha színhúst adnánk, akkor 10-20 százalékkal drágább lenne ez a sertéscomb, most ugyanis csak a zsíros résszel együtt tudjuk ennyiért felszámolni.” Majd készségesen felajánlja, ha bajom van így a hússal, akkor megtisztítja tisztességesen. Meg is teszi, rutinos mozdulatokkal, másodpercek alatt. Ám előtte még bruttó súlyban leméri és számlázza a kilónyi combot, még mielőtt a lenyesett részek a szemétre kerülnek.

A közeli kis húsboltban egyszer kiváló minőségű csirkemellet adtak, tényleg filézve volt, ahogy azt kiírták. Másodszorra már zsíros volt, hártyás, porcos. A hentes felvilágosított, mi is történt. Elsőre exportból visszamaradt filézett csirkemellet kaptam. Itt persze rögtön felötlik az a vita, amit a multikkal és a nemzetközi kereskedelmi láncokkal folytat a magyar kormány. Állítólag mi, kelet-európaiak sokszor nem ugyanazt a minőséget kapjuk ugyanolyan márkanév alatt. A mosópor nem olyan hatékony, a levesporból kispórolják a zöldséget és a húst. Úgy tűnik azonban, ha kell, mi magunk is elő tudjuk állítani ezt a minőségi különbséget – a magunk kárára.

A miértre már nehezen kaptam választ. Falakba ütköztem. Nem kis meghökkenésemre többször is azzal utasítottak el, hogy a húsok frontján is megmutatkozó kettős mérce kényes politikai kérdés. Amikor csodálkozva kérdeztem, hogyan lehet a mócsingos hús politikai kérdés, sejtelmesen mosolyogtak. Egy minisztériumi főosztályvezető névtelenül annyit mondott, hogy ez egy szegény ország jó ismérve. Magyarországon a zsíros, cafatos húsra van igény, pontosabban fizetőképes kereslet. Mert éppen annyival olcsóbb, amennyivel több rajta a zsír. Ez nem ízlés, hanem pénztárca kérdése.

Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét azért sikerült szóra bírni. Végül is azt mondta el becsomagolva, amit mások egyenesen, de név nélkül. „A magyar húskereskedelemben kapható húsok a piacgazdaságban megszokott módon a legszélesebb minőségi kategóriákat képviselik. A piaci szereplők attól függően alakítják ki a kínálatukat, hogy milyen kereslettel találkoznak az egyes minőségi kategóriákban. Nyílván a gyengébb minőségű, kevésbé igényes kidolgozottságú húsrészek az olcsóbbak, míg a zsírtalanított, hártyátlanított, gondos kidolgozottságú húsrészek drágábbak. A magyar húskereskedelem éppúgy készít és értékesít gyengébb minőségű tőkehúsdarabokat, mint előrecsomagolt, szépen megformált, kiemelkedő minőséget képviselő hússzeleteket. Hogy miből mennyi készül és kerül piacra, az dönti el, hogy a vevő mire mutat fizetőképes keresletet. A húspiacon is azok a versenyzők maradnak versenyben, amelyek képesek megfelelő áru termékkel kielégíteni a keresletet.”

Ezek után rákérdezetem az elnöknél arra, hogy a magyar húspiacon milyen arányban képviseltetik magukat a minőségi termékek és a zsírt, hártyát, mócsingot sem nélkülöző húsok.

„Halvány gőzöm sincs róla. Erről nem vezetünk kimutatást” – szólt a válasz. Így statisztika híján csak a tapasztalatainkra hagyatkozhatunk. Tíz húsbolt közül ha egy árul minőségi terméket.

Varga Zsolt

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Megenné ön a műdisznót?

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Lehetséges? Igen! 1 liter benzinnel 3300 km
Új csúcs a Shell-Eco világversenyen
PÉNZTÁRCA
Rossz üzlet fociklubba fektetni
Hatalmas bukás lehet egy profi egyesület
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Menjünk-e Hawaiira, ha tombol a vulkán?
Az üdülőparadicsomok zavartalanul üzemelnek
RECIKLI
Luxushotelek ingyenes ajánlatai
Karantén alatt ez is más

Itt jártunk: Ausztrália

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Apa lesz Ed Sheeran

Egy időre abba is hagyja most a zenélést

2. Koronaékszer-lakodalomra készülnek Ajakon

Sanyi bácsi túllőtt a célon

3. Ekkora mázlija senkinek sem lehet

Egy nyáron kétszer vált hipergazdaggá

4. Lábát törte Törökországban Katie Price

Egyszerre mindkettőt

5. Kanye West indul az elnökválasztáson

Kim Kardashiannal közösen célozzák meg a Fehér Házat

6. A színész nyakának ugrott az óriáspatkány

Megkergültek a járványban

7. Karanténban a násznép Tolnában

Az anyakönyvvezető sem úszta meg

8. Szülés a villamosmegállóban Budapesten

Rendőrök voltak a bábák

9. Szexbabák a stadion lelátóján

Szabadkozik a koreai klub

10. Kivédeni a koronaválást

Japánban betömték a piaci rést

Műsoraink
2020.10.23. 18:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália I.
2020.10.24. 10:05 Világszám - Inforádió
Ausztrália II.
2020.10.25. 10:35 Világszám - Inforádió
Ausztrália I. ism.
Közösség
Nap lánya

Ott van benne a jó és a rossz is

Szófelhő / Archív
--