Egy mesebeli település, Torockó

Ezt érdemes tudni az idegenforgalmáról!

[Farmosi Nóra] publikálva: 2023-08-13 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Torockó tündéri kis székely település Kolozsvártól nem messze, a Székelykő csúcsainak lábánál.


Double Rise – vagyis két napfelkelte – Fesztivál keretében még a helyi turizmust is próbálták erősíteni. Fergeteges koncertek, népi együttesek felvonulása és sok más egyéb izgalmas program várta a jelenlévőket.

 


Egy helybéli mondás szerint, aki életében legalább egyszer nem mássza meg a Székelykő csúcsát, az úgy hal meg, hogy soha nem tudta meg az élete értelmét. [a]Torockó településén ugyanis megfigyelhető egy igazi ritkaság számba menő természeti jelenség: az év egy bizonyos időszakában reggelente kétszer kel fel a nap. Az első napfelkeltét követően a nap elbújik a sziklás csúcsok mögé, és kicsivel később újra feltűnik, hogy ismét – ez alkalommal valóban – felkeljen, és beragyogja a sugaraival a völgyet. Ez a csodálatos természeti jelenség adta Torockó fesztiváljának a nevét is, ahol egyszerre volt jelen a gasztronómia, a fergeteges zenei felhozatal és a helyi vállalkozók összefogása, akik arra keresték a választ, hogyan tudnák fejleszteni szeretett településük idegenforgalmát.

 

A közönség a legnépszerűbb zenekarok koncertjeire bulizhatott az elképesztően gazdag természeti kincsekkel megáldott településen. A fesztiválon a többi között fellépett a 30Y, a Parno Graszt, a Margaret Island, a Platon Karataev, az Esti Kornél és a Kispál és a Lovasi is.

 

A torockói fogadók tulajdonosai, a vendéglők üzemeltetői közül nagyon sokan eljöttek arra a beszélgetésre, amin Molnár-Bánffy Kata kommunikációs és médiaszakember, Hajnal Virág közösségépítési menedzser és Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró vettek részt a Tóbiás udvarban a Double Rise Festival, az RMKT - Kolozsvár és a Tóbiás Ház közös szervezésében. Az esemény különlegessége az volt, hogy interaktív módon bárki kérdezhetett, kérhetett javaslatot, ötletet, tanácsot, véleményt az ismert szakemberektől.

 


Úgy tűnik, a torockóiak igencsak éltek a lehetőséggel, mert csak úgy záporoztak a kérdések, a beszámolók és az érdekes turisztikai történetek. Legyen-e parkoló, milyen szállás kellene az autóbuszos turistáknak, kell-e újabb szálláshely, lehet-e program az, ami a helyieknek természetes? – a többi között ezekre a kérdésekre is keresték a választ.

 

Az egyik fogadós elmesélte, hogy az amerikai vendégei mindenképpen egy tehénnel szerettek volna szelfizni. Elmondása szerint ugyanis az is élmény volt számukra, hogy egy ilyen kép kikerülhet a közösségi média különböző felületeire. Nekik ugyanis nem kell feltétlenül nyári bobpálya, mert van abból otthon náluk tízszer akkora – hangzott el a tanácskozáson.

 

Hajnal Virág közösségépítési menedzser hangsúlyozta: az a cél ezekkel a beszélgetésekkel, hogy maga a közösség találja meg azokat a megoldásokat, amelyekkel a fiatalok is azonosulnak és helyben maradnak, gazdasági lehetőségekhez jutnak, és megőrzik a hagyományaikat, a kultúrájukat - miközben jól érzik magukat a vendégek, akikkel foglalkoznak. Molnár-Bánffy Kata kommunikációs és médiaszakember kiemelte a vízió fontosságát, amely segítségével a fiatalok a későbbiekben is településen boldogulva folytatják a szüleik vagy nagyszüleik által elindított szolgáltatást, Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró pedig nemzetközi példákon keresztül abban is megerősítette a torockóiakat, hogy minden adottságuk rendelkezésre áll ahhoz, hogy világ bármely, turisták által közkedvelt kistelepülései sorába léphessenek. Amennyiben pedig a helyi idegenforgalmi vállalkozók ezt igénylik, a továbbiakban is fordulhatnak hozzájuk segítségért, tanácsért, hogy sikereket tudjanak elérni.

 

A tanácskozás azzal zárult, hogy amennyiben a torockóiak igénylik, lesz folytatása a közös gondolkodásban, hiszen Torockónak minden adottsága megvan hozzá, hogy sikeresen megvalósítsák az elképzeléseiket.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Merre kiránduljunk Budán?

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Kihalóban Ausztrália jelképállata
Szól a vészharang a koalákért
PÉNZTÁRCA
A PADME így harcol a koronavírus ellen
Építészeti díját is felajánlotta a célra
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ősi városra bukkantak Kambodzsában
Teljesen benőtte a dzsungel
RECIKLI
Indiana és a magyar történelem
Magyarország két birodalom között

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--