Fellendítené a turizmust Veresen Simon Tamás

Látnivaló és lehetőség bőven akad

[Kail] publikálva: 2019-10-08 12:04:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Simon Tamásnak, a kormánypártok polgármesterjelöltjének sok ötlete van arra, hogyan fejlesztené a ma hatalmas adósságot cipelő, 20 ezres Veresegyházat. Az egyik a turizmus fellendítése. Azt mondja,  Veresegyház csodálatos kisváros gyönyörű dombokkal, hegyekkel, csillogó tavakkal, kiaknázásra váró lehetőségekkel. Hogy nem beszél a levegőbe, azt a héten a város lakói is láthatják. Megkapják azt a kiadványt, amit ő készíttetett a helyi nevezetességekről és a lehetőségekről.


- Veresegyháznak ma a legismertebb attrakciója a medveotthon. Ez annyira különleges, hogy szerintem Budapest legtöbb gyermekes családja már járt itt. Egyedülálló módon a medvéket fakanálon benyújtott mézzel lehet etetni és ez akkora élmény, hogy sokan évente megismétlik. Az állatkertek látogatottsági rangsorában ez az országban a 10., holott eddig csak medvéi voltak.  Néhány héttel ezelőtt azonban elárvult oroszlánokat is átvett a város, kifutót épített nekik. Bővítést tervezünk és pályázott is már erre a medveotthon. Zebrák, tevék mellett őshonos magyar állatokat: rackajuhot, szarvasmarhát, sertést hozunk ide. Így simogatót is létre tudunk hozni és ezzel még több látogatót vonzani.

- Mit mást érdemes látnia annak, aki Veresegyházra érkezik?

- Ami az épített környezetet illeti, szép templomok vezetnek vissza bennünket a múltba. A legrégibb a katolikus Szent Erzsébet templom. Ennek a pincéje és a földszint egy része az Árpád-korból származik. Később épült fölé egy egyhajós templom a 18. században, copf stílusban. A templom most felújítás alatt áll, azt tervezzük, hogy valamilyen átlátszó padló révén láthatók maradnának a régi részek. Fölöttük kiállítóterem kaphatna helyet vagy mondjuk zenei bemutatóknak is otthont adhatna ez a kicsi templom, amely eredeti funkciójában már nem működik. Új templom épült, a Szentlélek templom, melynek fantasztikus látványt nyújt a kupolája. Aztán ott van még a szintén 18. századi református templom, a kicsivel újabb evangélikus és a baptista templom. Mindegyik nagyon szép, erős közösséggel.

- Vannak más emlékei is a korai középkornak. Ezekkel mit kezdene?

- Az egymás mellett álló katolikus templomok szomszédságában van a városi múzeum, szintén egy részben Árpád-kori házban, körülötte vele egyidős épületekkel. Remélem, hogy ezeket is felújítjuk és akkor egymás mellett öt-hat Árpád-kori házat lehet bemutatni. Ezeket részben művészek tudnák használni alkotóházként, de lehetne bennük kultúrház, bemutatóház. Olyan közösségi tér alakulhatna ki, melyet a veresiek gyerekestől élvezhetnének. Például azokat a mesterségeket, melyeknek van hagyományuk nálunk, fel lehetne újítani, bemutatni, megtanulni, gyakorolni. Ahogy a szentendrei skanzenben.

De van egy rendkívül érdekes műemlék-maradványunk is: egy vízimalomé. Ennek megvan a gátja, de maga a malom sajnos elpusztult. Pedig 30 év híján 600 éves lenne. A váci püspök engedélyezte akkoriban egy bérlőnek, hogy halastavat létesítsen itt. Nem sok ilyen régi halastó van Magyarországon. Újra kéne építeni a malmot, be kellene mutatni: ez elég különleges dolog lehetne.

- A tavakban milyen más lehetőséget lát még?

- A Malom-tóban most is van fürdési lehetőség, korábban még vízilabda-edzéseket is tartottak itt. A tó másik felén horgászni szoktak. Szeretném elérni, hogy teljesen kiépített partokon körbejárható legyen a Malom-tó, sétányok, bicikliutak övezzék bent a város központjában, közel a többi látnivalóhoz. Aztán van még az Ivacsi-tó és a Pamut-tó, az utóbbit a textilipariak alakították ki és az ő horgászegyesületük működteti. Halban gazdag, kellemes, árnyas hely, vannak benne stégek is. A tavakat mellett tanösvények találhatók tavirózsákkal, különleges úszólápokkal. A tőzegtalajon nád, sás, mohaszőnyeg növi be a vizet, ritka növények, állatok élnek itt. Ezekről a kitett táblák mesélnek is. Hogy vidrát lát-e valaki, az szerencse dolga, de halakat biztosan lehet látni és az olyan érdekes  növényeket, mint a kosbor vagy a gyilkos csomorika virágzás idején meg lehet találni.

- Más vízről is híres Veresegyház.

- Van a termálfürdő a város központjában. Ez egy picike, egymedencés, beülős fürdő. Hideg időben nem annyira alkalmas, de mindig tele szokott lenni. A területén faházak vannak, ahol sokan nyaralnak. A bejáratánál van egy hatalmas Rákóczi-kő, ami azt mutatja, hogy II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc alatt itt táborozott a seregével egy alkalommal. A termálfürdőt szeretnénk bővíteni. Én annak lennék a híve, hogy először építsünk még egy medencét: olyat, amiben lehetne úszni is.  Mondjuk 50-szer 25 métereset, aztán majd még egyet. Ehhez új kutat is kell fúrni. A fokozatosság a biztonságos: amikor lesz még egy-két medence és meg akarnak szállni itt vendégek, akkor abból már van bevétel, iparűzési és idegenforgalmi adó. Ebből tovább lehetne fejleszteni a fürdőt. Mert  ha most egy fürdőt megcsinálnánk kupolástól-mindenestől 8-10 milliárd forintból, akkor könnyen arra a sorsra juthatnánk, hogy az éves fenntartásához szükséges 2-300 millió forintot nem tudnánk fizetni, mert a belépőkből ennek a töredéke sem jönne be. A szállodákból lehetne bevétel, nem a jegyekből, ezért szeretném a fokozatosságot támogatni.

- A szállóvendégek mivel mulathatnák még az időt?

- Ha valaki eljön Veresegyházra, egy-két napot biztosan el tud tölteni unatkozás nélkül. Különböző kulturális és természeti szépségekben tud gyönyörködni. Van nekünk egy nyári színházunk is, a Mézesvölgyi színház. Ez is lehetőség arra, hogy egy szép nyárestét eltöltsön valaki, miután fürdött vagy csak sétált a tóparton. Van több étterem is Veresen, az egyiket egy régi malomból alakították ki és van két, messze tájon jól ismert cukrászdánk, a Gombai és a Sulyán. Saját kis serfőzdéje is van veresnek, a Gyertyános, finom kézműves sörrel. A főutcán lévő piac pedig mára országos hírűvé vált. A bolhapiaci kínálattól a bioélelmiszerekig, a kifőzdéktől a lángossütőkig minden van,  reggel 8-12-ig 10 ezer ember is megfordul itt szombatonként. Ez nagyon nagy vonzerő.

- Beszélt már meglévő lehetőségekről, melyeket népszerűsítene és közelebbi-távolabbi tervekről, melyek még megvalósításra várnak.

- Egyelőre nincs Veresnek semmilyen turisztikai koncepciója a vágyálmain kívül. Nincs egy rendezett tervezete, amely az attrakciókat összekötné, nincs olyan füzet, ami bemutatná ezeket. Most a választás keretében kiadok egy 48 oldalas színes füzetecskét Veresegyház szépségeiről. Ez az én ajándékom a városnak, hogy az unalmas és semmire nem jó papírok mellé valami hasznos is kerüljön a postaládákba.

 

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Rendkívüli kánikula Spanyolországban
Gondokat okoz a hőhullám
PÉNZTÁRCA
Most nagyot égett Barack Obama
Az elnök hitelkártyáját nem fogadták el egy étteremben
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mától könnyebb Ausztriába menni
Sinopharm igen, Szputnyik nem
RECIKLI
Hulladék farmerből egyedi divat
Különleges ötletek az Európai Hulladékcsökkentési Héten

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--