Főszerepben a Maros-menti kastélyok

Útikalauz magyaroknak a Magyarság Házában

[Kovacs R.] publikálva: 2018-10-12 23:40:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Útikalauz magyaroknak – Maros-menti kastélyok címmel, egész napos rendezvény várta pénteken a látogatókat a Magyarság Házában, ahol meg lehetett tekinteni a Tiltott kastélyok, erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztői­ben című vándorkiállítást és egy közönségtalálkozó keretein belül találkozni lehetett a „Hazajáró” című turisztikai-honismereti magazinműsor stábjának egy részével is.


A Magyarság Háza vendégei Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár voltak, a Hazajáró című Prima Primissima és Magyar Örökség díjas magazinműsor szereplői. Sándor és Oszkár a Maros-menti túráikról, élményeikről meséltek az eseményen, melyre rengeteg érdeklődő érkezett.

A műsor 2011 óta van adásban a Duna televízión, a Duna World-ön, illetve az M1 csatornán. Célja, hogy bemutassa Magyarország és a Kárpát-medence legszebb tájait. Az anyaországon kívül többek között Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken már 220 rész került adásba a hét év alatt. Jelenleg a nyolcadik évad forog.

A műsornak alapvetően három alappillére van: az első a Kárpátok bejárása, bemutatása. A második, hogy a tagok megtalálják azokat a kincseket, melyek az épített és szellemi örökségünkről tanúskodnak, a harmadik, és egyben legfontosabb pillére pedig a műsornak a határainkon túli magyar közösségek mindennapjainak bemutatása, az elszakított testvérekkel való találkozások, melyek azt az élményt adják, amit a szerkesztők szeretnének átadni. Azt vallják, honismeret nélkül nincs hazaszeretet.

A határainkon túli magyar közösség oszlopos tagja Jakab Sándor, aki a műsor kezdetéről mesélt a közönségnek. Sándor 2012 őszén csatlakozott a fiúkhoz. Számára a Börzsönyben indult minden, ahol közelebb került a túrázáshoz. Ott ismerkedett meg a többi taggal, többek között Kenyeres Oszkárral is. Túraklubjukkal bejárták a világot, a tagokkal együtt találták ki, mennyire jó lenne, ha a Kárpátokat valamilyen módon be tudnák mutatni a nagyközönségnek is. Ekkor jött a Hazajáró című műsor ötlete.

Sándor a találkozón bemutatta a stábtagokat, akiknek köszönetet mondott, hiszen nélkülük nem lehetetnének ott, ahol most vannak. Mesélt arról is, hogy gyakran bújik ki mindenki az eredeti szerepéből, például az operatőrük sem csupán operatőr, hiszen a túrákon végig a stábbal van, rengeteget kell például cipekednie, mire feljut a csapat egy-egy csúcsra.

A fiúk nagyon sokat vannak úton, ünnepelték március 15-ét Kézdivásárhelyen, ám igyekeznek mindig becsempészni a nemzeti és egyházi ünnepeket a Hazajáróba. A forgatókönyvet Oszi állítja össze, fontos számukra, hogy Sanyival részeseivé váljanak a tájnak, az életnek, ezért is próbálnak mindenféle kalandokba belekeveredni. Akár a táncra is perdülnek vagy énekelnek, annak ellenére, hogy egyik sem az erősségük. A legfontosabb számukra, hogy a leforgatott anyag érdekes legyen a közönség számára.

Utazásaik során akadtak már el a hóban, folyt már el a motorolajuk, ami miatt a következő szállásig tolniuk kellett buszukat, sőt olyan is volt, hogy kiszakadt a jobb első kerekük. Volt egy komolyabb balesetük, Horvátországban egy kisebb szakadékba zuhantak a buszukkal, de szerencsére az összes stábtag felépült.

A csapat mindenről vezet statisztikát: most járnak gyalog 2700 kilométernél, az évek során 130000 méter szintemelkedést tettek meg, ha pedig épp nem gyalogolnak, akkor kerékpároznak vagy kenuznak. Legújabb élményeik között szerepel a hőlégballonozás.

Sok „Hazajáró” ér véget naplementével. A horizonton lemegy a nap, majd jön egy szép idézet, végül a főcímdal. A forgatások alatt sokszor ezt követően jön az izgalom. A hazafelé vezető utakon is gyakran kell szembenézniük nehézségekkel, akár az időjárás, akár a domborzat okozza azt, de előfordul, hogy az idegenvezetőjük a legnagyobb akadály, pláne, ha nem kicsit önt fel a garatra.

Veszélyek is gyakran leselkednek stábtagokra, csak Erdélyben pl. 7000 medve kóborol az Erdőkben. Szemtől szemben még nem találkoztak medvével, azoknál viszont vannak veszélyesebb állatok is a túrázóra nézve: a pásztorkutyák, melyek a nyájat védik. Nem igazán jellemző, hogy a pásztorok közbe avatkoznának, ha kutyájuk megtámad egy tagot, gyakran inkább megvárják, mi lesz a történet vége.

A Hazajáró tagjai nem rég Amerikában tartottak közönségtalálkozót. Jakab Sándor elmondta, annyi közönségtalálkozón vannak már túl, hogy a közönségtalálkozókról is tarthatnának közönségtalálkozót.

A Hazajáró stábjának beszámolója után a lelkes közönség megnézhetett még két epizódot, melyet a készítők hoztak el nekik. A műsor végén a Tiltott kastélyok, erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztői­ben című vándorkiállítás már várta a közönséget, melynek megnyitóját a szervezők összekapcsolták a Magyarság Háza Maros-menti kastélyok programsorozatával.

Margittai Gábor és Major Anita Bánffyakkal, Bethlenekkel, Mikesekkel, Aporokkal, Hallerekkel és más főnemesekkel készült életinterjúk, dokumentumok és egyedülálló fotóanyag segítségével mutatja be a kihalásra ítélt, mégis hihetetlen életerőről tanúskodó erdélyi úri világot.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Indul a delfinöldöklés Japánban
Csapdába ejtve verik agyon
PÉNZTÁRCA
Most nagyot égett Barack Obama
Az elnök hitelkártyáját nem fogadták el egy étteremben
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Irodával jobb hajóra szállni
Egész sor extrát kapunk
RECIKLI
Párnacsata Budakeszin
Divat a kuka mélyéről

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--