A digitális világban rejlik a jövő

Pénzügyi labor nyílt a Pécsi Tudományegyetemen

[Kovacs R.] publikálva: 2018-11-09 18:15:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Átadták Pécsett azt a Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrumot, amelyet a Takarék Csoport a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központtal és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karával közösen hozott létre. Az edukációs célokat szolgáló pénzügyi labor a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére formálódó országos Fintelligence pénzügyi oktatási hálózat a miskolci és debreceni után immár harmadik, legújabb tagja.


A Fintelligence pénzügyi oktatási központok olyan országos hálózatot hoznak létre az ország nagy egyetemein, amelynek tagjai a pénzügyi ismeretek terjesztését segítik elő az adott régióban. Ennek az oktató hálózatnak a pécsi központja jött létre a Takarék Csoport támogatásával a mai napon, ahol a 21. századi modern pénzügyi edukációs előadóterem mellett számos érdekes, banktörténeti elemeket felvonultató kiállítóteret is kialakítottak. A legkorszerűbb technológiával felszerelt központ nagymértékben segíti a pénzügyi műveltség elmélyítését, ideális helyszínt biztosít egyetemi szintű kurzusoknak, konferenciáknak, ismeretterjesztő előadásoknak és iskolás csoportok fogadásának.

A Központ megnyitóján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter arra emlékeztetett, hogy pontosan tíz évvel ezelőtt robbant be Magyarországra a pénzügyi világválság, amely megmutatta: pénzügyekben óriási szerepe van a kormányzati és piaci szereplők felelősségének, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának.

A miniszter szerint mindkét területen jelentős előrelépés történt az elmúlt években. Szinte teljes egészében sikerült kivezetni a piacról a rendkívül kockázatos deviza alapú hitelezést, 2015 márciusában pedig megtörtént a deviza-jelzáloghitelek átváltása forintra, és az egyoldalú szerződésmódosítások semmissé váltak. 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi felügyelet feladatkörét is átvette, és egy sor fontos intézkedést hozott a pénzügyi piacok biztonságának erősítése érdekében. Megszülettek az adósságfékek, a fix kamatozású és a minősített fogyasztóbarát hitelek, amelyek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a hitelpiacon – tette hozzá.

A pénzügyi kultúra fejlesztése terén „példa nélküli összefogás jött létre a kormányzat, a központi bank, a hazai hitelintézetek és az oktatási intézmények között. Ennek egyik gyümölcse az az országos Fintelligence Pénzügyi Oktatási Hálózat, amelynek egyik központját most nyitjuk meg itt, a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági Karának épületében”- hangsúlyozta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Dr. Schepp Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának dékánja kiemelte a mai nap ünnepi jellegét. Ünnepelnek, hiszen ez egy nagy nap az egyetem életében, háláját fejezte ki a Takarék Csoportnak a Fintelligence teremért. Ígéretet tett, hogy vigyázni fognak rá és a célnak megfelelően használják majd.

Nosztalgikus hangulatban érkezett az átadóra Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, hiszen két diplomáját is a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. Hangsúlyozta, hogy a pénzügyi kultúra megismerése mennyire fontos. A jövő a digitális világban rejlik, ezért is jött el az ideje az összefogásnak, létrehozni egy olyan országos rendszert, mely magabiztos pénzügyi tudást ad az embereknek. „A Takarék Csoport komoly szerepet vállalt a pénzügyi edukációban, ezért is támogattuk nagy örömmel a pécsi Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központ létrehozását. Örülünk, hogy társai, mecénásai, segítőtársai lehetünk ennek a helynek.”- jelentette ki Vida József a pénzügyi labor átadásakor. Hozzátette: „a korszerű műveltségbe ma már a pénzügyi műveltség, a magas színvonalú pénzügyi oktatás is beletartozik. A mi célunk, hogy a pénzügyekben minden korosztály otthonosan mozogjon, s a pénzügyeikben nálunk otthon érezzék magukat.”


Kovács Levente, a Fintelligence központ elnöke elmondta, hogy a pécsi minden idők legjobb pénzügyi oktatási centruma. Kijelentette, hogy a legrosszabb válság a bizalmi válság, hiszen a bizalmat nehéz megszerezni és nehéz megtartani is, így van ez a banki szektorban. Hogy a válság ne ismétlődjön meg, a pénzügyi szektorban meg kell tartani a bizalmat. Ezt elsőként a jövő generációjának szeretné átadni a bankszövetség. A pécsi a harmadik terem, am megnyílt, ebben a tanévben még Budapesten és Szegeden is nyílik egy, illetve tervben van egy Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központ megnyitása Kolozsváron is, hiszen nem feledkeznek meg a határon túlimagyarokról sem. A terjeszkedés pedig nem áll meg. Ez eddig minden idők legjobb pénzügyi oktatási centruma - mondta.

Az átadó végén Rádóczy Klaudia, tudományos segédmunkatárs mutatta be, mire fogják használni a diákok a termet. Cél, hogy a hallgatók felismerték, hogy szükség van arra, hogy az elméleti tudáson kívül gyakorlatot is elsajátítsanak, amit a munkaerőpiacon hatékonyan tudnak majd használni. A hallgatók képzésének támogatása lehetővé teszi, hogy befektetési elemzői ellátásokra is képesek legyenek.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Foglalja le szállását időben!

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Mit csinálnak a felesleges élelmiszerrel?
Szembeszálltak a pazarlással
PÉNZTÁRCA
1,6 milliárdot gyűjtött járókerettel
Mindet felajánlotta a vírus ellen
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Mikor érdemes lefoglalni a nyaralást?
First minute vs. last minute
RECIKLI
Így randizunk vírus után
Ma még a Tinder is más

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.29. 18:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét
2024.03.30. 10:05 Világszám - Inforádió
Húsvéti szokások a világban
2024.03.31. 10:35 Világszám - Inforádió
Kalotaszegi húsvét ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--